Barnvänlig lasagne

  • ½ finhackad gul lök
  • 1 hackad vitlöksklyfta
  • 1-2 msk rapsolja
  • 1 stor grovriven morot
  • 1 pkt (ca 400 g) krossade tomater, ev. smaksatta med örter
  • 4 dl vatten
  • 2½ dl sojafärs
  • lite svartpeppar
  • 1 msk torkade örtkryddor
  • 750 ml havregrädde (Carlshamns) – sojagrädde går också bra
  • nästan 500 g lasagneplattor
  • ev. lite smältbar sojaost

Fräs lök och vitlök i olja tills löken är mjuk. Tillsätt moroten och fräs vidare i 5 min. Blanda ner krossade tomater. Tag kastrullen från värmen och mixa det hela till en slät sås. Blanda ner sojafärs och vatten och låt puttra ihop sig i 5-10 min. Smaka av med lite svartpeppar och örtkryddor (salt behövs inte, de smaksatta tomatkrossprodukterna innehåller rätt mycket salt). Smörj en ugnssäker form. Häll lite havregrädde i botten och lägg på ett lager lasagneplattor. Täck dem med färsröra, häll havregrädde över och lägg på ytterligare ett lager lasagneplattor. Fortsätt att varva röra, havregrädde och lasagneplattor, tills röran är slut. Sista lagret ska bestå av lasagneplattor med havregrädde ovanpå. Riv lite smältbar sojaost över lasagnen och grädda sedan i ugnen, 30-40 min i 200 grader.

Tips: Till känsliga magar kan lök och vitlök uteslutas. Det är inte nödvändigt att mixa lasagnesåsen, men till barn som är kinkiga med bitar kan det vara ett sätt att få i dem mat …

 Källa: Santoshas veganblogg

Comments are closed.