Glutenfria våfflor med morot

En liten sats

  • 1 dl rismjöl
  • 
1 dl bovetemjöl
  • 1-2 msk sojamjöl
  • 1 krm bakpulver
  • 
4 dl sojamjölk
  • 1-2 msk rapsolja
  • 
½ finriven morot
  • 
mjölkfritt margarin till våffeljärnet

Blanda alla torra ingredienser. Rör ner sojamjölk och olja så att det blir en jämn, ganska tjock smet. Tillsätt moroten. Hetta upp våffeljärnet och smörj det lätt med mjölkfritt margarin. Häll i ca 3/4 dl smet och grädda till våfflan blir gyllenbrun. Låt svalna på galler – godast att äta direkt.

Våfflor som blir över kan frysas in och värmas i brödrosten.

TIPS!
Några av mina vänner har allergiska barn. Så här kan du göra våfflorna mer allergivänliga:
Sojafritt: Strunta i sojamjölet, använd havre- eller rismjölk istället för sojamjölk
Morotsfri: Strunta i moroten. Om du vill ha i någon grönsak – ta en liten potatis istället
Överkänslighet mot vissa aminosyror (det man testar vid PKU-provet på nyfödda): Använd lågproteinmjömix (tror att Semper har en variant), eller ersätt bovetemjöl och sojamjöl med rismjöl (lägre proteinhalt naturligt) eller maizena (majsstärkelse). Byt ut sojamjölken mot rismjölk.

Källa: Santoshas veganblogg

Comments are closed.