Lyckad linscurry med kokosmjölk

  • 1 msk currypulver
  • 1 msk spiskummin
  • 1 tsk malen kanel
  • 2 lagerblad
  • 5 hela kardemummakapslar
  • 4 hackade vitlöksklyftor
  • 1 tsk hackad ingefära
  • 2 hackade gula lökar
  • 200 g skivade champinjoner
  • 1 stjälk selleri i fina bitar
  • 3 hackade tomater
  • 1 hackad morot
  • 1½ dl röda linser
  • 3 dl vatten (jag hade mer, vilket var lite för mycket, borde räcka med 3 dl, grönsakerna vätskar sig också)
  • skal av ½ obesprutad citron, skuret i långa remsor
  • 2 dl kokosmjölk (lättvarianten använde jag)
  • 1½ msk kokosmjöl (fiberprodukt) om det blir för såsigt och mer vatten om det blir för tjockt

Rosta kryddorna tills de börjar dofta. Tillsätt vitlök, ingefära och gul lök samt olja om du vill steka i det. Låt fräsa en kort stund under omrörning. Blanda ner övriga grönsaker och fräs vidare i några minuter. Häll i linser och vatten samt lägg ner citronskalen. Lägg på ett lock och låt alltsammans puttra tills linserna är helt sönderkokta. Eventuellt kan det behövas lite mer vatten. Häll i kokosmjölken och värm försiktigt. Blanda i kokosmjöl om du vill ha en fastare sås. Servera med basmatiris, (ång)kokt blomkål (om du har en riskokare med ånginsats kan du koka blomkål och ris samtidigt, som jag gjorde), en sallad på rårivna morötter, pressad citron och russin samt gärna mango chutney och kanske lite rostad lök på toppen. Mums!

Tips: Om det verkar bli en för såsig linscurry kan du koka den utan lock. Till små barn kan du mixa curryn så att den inte innehåller så mycket ”bitar”.

 Källa: Santoshas veganblogg

Comments are closed.