Nötbiffar / Nötbollar

Ganska stor sats.

  • 2 dl havregryn (hirs- eller boveteflingor för spannmålsfri version)
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk av vardera spiskummin, cacao & chili-krydda och paprikapulver
  • 1 krm kanel
  • 1½ dl rostade jordnötter (eller rostade/naturella nötter eller frön av valfri sort!)
  • ½ dl hampafrön (eller andra frön)
  • 3/4 dl solrosfrön (eller andra frön)
  • ½ gul lök
  • 7 soltorkade tomater
  • senap till pensling
  • lite olja

Blanda havregryn, vatten och kryddor och låt svälla i 10 min. Mixa nötter, lök och tomater. Blanda ihop alltsammans till en smet. Ställ i kylen eller forma direkt till biffar, bollar, järpar, limpor etc. Lägg i smord form. Pensla med senap och droppa över lite olja. Grädda i 225 grader i 30 min, eller stek i stekpanna (hoppa över senapssteget). På bilden serveras biffarna med potatismos smaksatt med persilja, ugnsstekta marinerade champinjoner, ugnsstekta morötter smaksatta med apelsin samt snabbinlagd gurka.

Tips: Det går givetvis bra att använda andra kryddor än spiskummin, cacao- & chilikrydda, paprikapulver, kanel, lök och soltorkade tomater. Prova t.ex. med senap, finrivet skal av citron och dragon eller med spiskummin, finhackad röd paprika och timjan.

 Källa: Santoshas veganblogg

Comments are closed.