- 400 g hårdpressad tofu (hela blocket, eller i cm-tjocka skivor om man har bråttom)
- 2 msk soja (japansk eller kinesisk efter egen smak)
- 1 krossad vitlöksklyfta
- ½ tsk kinesiskt ”fem-kryddor”-pulver
- 1-2 dl vatten (så att marinaden täcker tofun)
Blanda samman soja, vitlök, fem kryddor och vatten i en fyrkantig burk med lock. Lägg i tofublocket och fyll eventuellt på med mer vatten så att det täcker tofun. Ställ in i kylen och marinera något dygn. Alternativt: skär i skivor och lägg i marinaden i 20 minuter.
Serveringsalternativ:
- Kall som den är.
- Kokt i 20 min (stark värme) i marinaden, sedan skivad (som på bilden).
- Stekt i olja på hög värme så att tofun får färg.
- Först kokt enligt ovan, sedan stekt enligt ovan (ger mer smak än att bara marinera och steka direkt).
Källa: Santoshas veganblogg