Scones

  • 5 dl mjöl (minst hälften vetemjöl, men sedan kan man experimentera att ersätta en del med rågmjöl, havregryn, boveteflingor, sesamfrön, solrosfrön, melonfrön …)
  • 2 tsk bakpulver
  • 
½-1 dl rapsolja eller flytande mjölkfritt margarin
  • ca 1-2 dl vatten, sojamjölk, sojayoghurt eller någon annan sorts vätska
  • 
ev. salt

Blanda samman de torra ingredienserna. Tillsätt matfettet och smula ihop alltsammans till en smulig deg. Tillsätt så mycket vätska att det går att få till en hyfsat fast deg. Platta ut till cm-tjocka kakor på en bakplåtspappersklädd plåt (antingen 2 kakor som man delar i fyra delar, eller 10 små ”portionsscones”). Nagga med en gaffel och skåra eventuellt sconeskakorna så att de blir lätta att dela (se bilden). In i mitten av ugnen, 225 grader, i 15-20 min. Låt svalna under bakduk. Servera nästintill direkt, scones är godast färska.

Källa: Santoshas veganblogg

Leave a Reply